Конкурс „Домашно вино с традиции в община Горна Малина“ 8 – 17 февруари 2024 г.

Вярваме, че традициите, обичаите и ритуалите из българските земи за приготвяне на вкусно домашно вино не са забравени. Както не се забравят и корените ни! Нека пазим традициите и им дадем живот!

Община Горна Малина и Българска асоциация на професионалните сомелиери – БАПС организират конкурс „Домашно вино с традиции в община Горна Малина“ в четири категории:
– Бяло вино;
– Розе вино;
– Червено вино;
– Специално вино.
В кметствата – по населени места, ще бъдат предоставени от община Горна Малина стъклени, стерилизирани бутилки от 500 ml за дегустация от жури и за дегустация след награждаването.
Пробите ще се приемат в рамките на 5 работни дни – от 8 до 14 февруари 2024 г. включително, от 08:00 – 17:00 часа. Всяка предоставена проба ще бъде протоколирана и кодирана.
Дегустацията на вината, предоставени от кметствата за конкурса, ще се проведе при отворени врати на 15 февруари 2024 г. (четвъртък) в Зала 1 на Община Горна Малина от 13:00 часа.
По време на дегустацията ще може да наблюдавате журито и техните техники и ритуали на дегустиране. След приключване на дегустацията ще можете да зададете въпроси на журито.
Пробите ще бъдат оценявани с националните дегустационни карти по 100 точкова система за външен вид, аромат и вкус.
Председател на журито на конкурса „Домашно вино с традиции в Община Горна Малина“ е президентът на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери – БАПС Михаил Марковски.
Награждаването е на 17 февруари 2024 г. (събота) от 11:00 часа в Арена Горна Малина.
Специалната награда на БАПС е Безплатен любителски курс по сомелиерство + Винени аксесоари за всички наградени.
Община Горна Малина ще раздаде парични награди за класираните вина на Първо, Второ и Трето място за всяка категория вино + две специални награди – за най-възрастен и за най-млад винар.